Bułeczki dyniowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Pyszne bułeczki dyniowe - miękkie i delikatne, intensywnie pomarańczowe! Każdy się skusi!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki :
    500g mąki,
    1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) ,
    150ml ciepłej wody,
    1 łyżeczka cukru,
    2 łyżeczki soli,
    1 jajko L,
    30g roztopionego masła,
    250g purre z dyni,
    ewentualnie - 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsyp mąkę, cukier , sól i drożdże. Wymieszaj. Dodaj jajko, masło i purre z dyni. Wlej wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto podziel na równie części. Uformuj bułeczki. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Bułeczki natnij nożem na brzegach. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować