Bardzo proste bułeczki drożdżowe, o moim ulubionym smaku, czyli waniliowym. Z dodatkiem słodkiej żurawiny i waniliowym lukrem. Mniam! Takie idealne do kawki.
3 godz.
Składniki:
1 szklanka mleka
50 g drożdży
½ szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
3.5 szklanki mąki
2 jajka
4 łyżki oleju
100 g suszonej żurawiny
opcjonalnie lukier i kolorowa posypka
Bułeczki drożdżowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
2.W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, pozostały cukier i cukier z wanilią. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaj żurawinę. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.
3.Podziel ciasto na 8 części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h. Piecz w 200°C ok. 10-15 min.
4.Po przestudzeniu możesz polać te pyszne bułeczki drożdżowe lukrem i posypać kolorową posypką.
Komentarze