Bułeczki drożdżowe z wiśniami bez mleka i masła

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne bułeczki dla alergików i nie tylko.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki
    - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    - 3 żółtka
    - 1 szklanka soku z ciecierzycy/z ciecierzycy z puszki/
    - 1/2 szklanki ciepłej wody
    - 5 dag drożdży
    - 2 lyżki cukru brązowego
    - łyżka miodu
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - szczypta soli
    - wiśnie we własnej zalewie lup powidla do nadziewania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przekąski

Bułeczki drożdżowe z wiśniami bez mleka i masła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn z drożdży, cieplej wody, łyżki cukru i 3 łyżek mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. W oddzielnym naczyniu mieszamy pozostale składniki, czyli oliwę, żółtka, sok z ciecierzycy, cukier, cukier waniliowy miód i sól i wlewamy to do przesianej mąki. Dodajemy też rozczyn. Mieszamy, wyrabiamy ciasto , aż będzie odstawalo od ręki /około 10 minut/. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy male buleczki nadziuewając wiśniami. Pieczemy w 170oC do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować