Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny dodatek do kawy, herbaty

  • 2 godz.

Składniki:

  • -kg mąki
    -5 jajek
    -2 cukry waniliowe
    -2 łyżki oleju
    -1/2 margaryny
    -1 1/2 szklanka mleka (letniego)
    -10 dag drożdży
    -szczypta soli
    -8 łyżeczek cukru
    -marmolada

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w 4 łyżkach mleka i 2 łyżkach cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręcznie. Formujemy kulki, płaszczymy, nakładamy na środek marmoladę i sklejamy. Pieczemy w ok.170 C. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Bułeczki możemy nafaszerować też czekoladą lub owocami. Smakują świetnie ciepłe jak i zimne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy