Bułeczki drożdżowe z kruszonką

4.45 (208 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Wspaniałe dla małych dzieci bułeczki drożdżowe z kruszonką :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto :

    - 300 g mąki pszennej
    20 g drożdży świeżych
    - 125 ml letniego mleka
    - 1 jajko 
    - 50 g roztopionego masła
    - 45 g cukru
    - 1/4 łyżeczki soli

    Składniki na kruszonkę :

    - 25 g masła
    - 5 płaskich łyżek mąki
    - 2 łyżki cukru
    - paczuszka cukru waniliowego

    Dodatkowo :

    - 1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.45 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyrządzenie :

    Do mąki dodać po jednej stronie drożdże, po drugiej stronie sól, wymieszać z mąką. Dodać cukier, jajko i letnie mleko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione, ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok.10 minu ). Tak wyrobione ciasto umieścić w misie i  przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 90 minut).

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować z niego okrągłe bułeczki lub ślimaczki (około10-12 sztuk). Ułożyć na papierze do pieczenia na płaskiej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.

    Między czasie przygotować kruszonkę :
    Składniki umieścić w misce, wyrobić palcami na kruszonkę.
    Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec przez około 20 minut.

    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować