bułeczki drożdżowe z grzybami leśnymi lub pieczarkami, świetnie sprawdzą się same jako przekąska lub w zestawie z barszczykiem czerwonym jako danie główne
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
250ml ciepłego mleka,
2 łyżki roztopionego masła lub dobrej margaryny,
2 żółtka,
2 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
30g świeżych drożdży,
400-500g mąki tortowej,
farsz:
ok. 1kg grzybów leśnych lub pieczarek,
1 cebula,
2-3 łyżki oleju,
sól+pieprz do smaku
dodatkowo:
2 białka,
troszkę maku lub czarnuszka do posypania bułek
Bułeczki drożdżowe z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i odstawić na kilka minut, jak drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, na końcu mąkę i wyrobić ciasto.
2. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut.
3. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na drobną kosteczkę,
4. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać grzyby i razem poddusić (ok 8-10 minut, co jakiś czas mieszając), doprawić solą i pierzem.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości ok 7mm.
6. Pokroić ciasto na kwadraty ok 7 cm, na środek nakładać łyżkę farszu i sklejać mocno 2 przeciwległe rogi, odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odległości gdyż nasze bułeczki jeszcze podrosną.
7. Gotowe bułeczki posmarować białkiem, posypać makiem lub czarnuszką, odstawić na ok 10 minut do podrośnięcia.
8. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temperaturze 180 C.
Komentarze