Buleczki drożdżowe z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam slodkie buleczki z budyniem i truskawkami na podwieczorek lub drugie sniadanie dla dzieci do szkoly.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5kg maki pszennej,5dag swiezych drozdży, 2 /3 szklanki mleka, 7 lyzek cukru, 4 lyzki masla, jajko, szczypta soli. NADZIENIE;40dag truskawek, 2budynie waniliowe lub smietankowe, 0,5 litra mleka,cukier do budyniu,puder do posypania bulek.

Buleczki drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0l0c6ab 1. Maslo roztop, mleko podgrzej.Do miski wsyp make.dodaj drożdże,cukier,jajko i sól.Wyrob ciasto dolewajac stopniowo cieple mleko.Gdy bedzie odklejac sie od reki ,uzupelnij je plynnym maslem i dobrze zagniec.Odstaw ciasto na 50 min do wyrosniecia,w tym czasie przygotuj budyn.Gotowy placek rozwalkuj na grubosc 0.5 cm -powinno mie ksztalt zblizony do prostokata-.Rozsmaruj na nim cieply budyn,rozloz pokrojone truskawki.Oblozone nadzieniem ciasto zwin w rulon,a nastepnie pokroj w poprzek na kawalki.Uloz buleczki na blaszcewylozonej pazlotkiem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160st i piecz przez przez ok,30min.Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Porady

Buleczki pokroj na wieksze kawalki ciensze moga sie rozwalac.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy