Jako że po wizycie u rodziców na działce dostałam wyprawkę w postacie owoców malin i porzeczek postanowiłam upiec drożdżowe bułeczki ze świeżymi owocami. Smak lata pozostaje w ustach na długo.
2 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- pół kostki roztopionego masła lub miękkiej margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- 3 i 1/2 szklanki maki tortowej
- pół kostki drożdży świeżych
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 25 dag twarogu półtłustego
- 2 łyżki masła lub miękkiej margaryny w temperaturze pokojowej
Bułeczki drożdżowe malinowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), potem chłodzimy do temperatury pokojowej. Do ostudzonego mleka dodajemy drożdże, robimy rozczyn po czym pozostawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia.
2.W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, cukier, margarynę, jajka. Łączymy to z wyrośniętym rozczynem i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok godzinę.
3.W tym czasie robimy nadzienie. Ubijamy w mikserze twaróg, cukier, żółtko, masło i cukier waniliowy na gładką masę. Owoce myjemy i pozostawiamy aż odsączą się z wody.
4.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy lekko. Z porcji powinno wyjść ok 16 bułeczek. Dzielimy ciasto na połowę, a każdą połowę na osiem równych części. Formujemy jednakowe kuleczki i układamy je w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
5.W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia, najlepiej za pomocą zimnej szklani o szerokim dnie. Wgłębienia robimy jak największe. Nakładamy do bułeczek masę serową i dekorujemy owocami. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem.
6.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 st. Gorące bułeczki najlepiej jest studzić na kratce od piekarnika.
Komentarze