Bułeczki drożdżowe malinowo-porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jako że po wizycie u rodziców na działce dostałam wyprawkę w postacie owoców malin i porzeczek postanowiłam upiec drożdżowe bułeczki ze świeżymi owocami. Smak lata pozostaje w ustach na długo.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 1 szklanka mleka

    - pół kostki roztopionego masła lub miękkiej margaryny

    - 1/3 szklanki cukru

    - 3 i 1/2 szklanki maki tortowej

    - pół kostki drożdży świeżych

    - 2 jajka

    - 1/4 łyżeczki soli

    Składniki na nadzienie:

    - 25 dag twarogu półtłustego

    - 2 łyżki masła lub miękkiej margaryny w temperaturze pokojowej

    - 2 łyżki cukru pudru

    - 1 żółtko

    - 1 łyżeczka cukru waniliowego

    - owoce malin i porzeczki wg uznania i upodobania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe malinowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), potem chłodzimy do temperatury pokojowej. Do ostudzonego mleka dodajemy drożdże, robimy rozczyn po czym pozostawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia.


  • 2. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, cukier, margarynę, jajka. Łączymy to z wyrośniętym rozczynem i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok godzinę.
  • 3. W tym czasie robimy nadzienie. Ubijamy w mikserze twaróg, cukier, żółtko, masło i cukier waniliowy na gładką masę. Owoce myjemy i pozostawiamy aż odsączą się z wody.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy lekko. Z porcji powinno wyjść ok 16 bułeczek. Dzielimy ciasto na połowę, a każdą połowę na osiem równych części. Formujemy jednakowe kuleczki i układamy je w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
  • 5. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia, najlepiej za pomocą zimnej szklani o szerokim dnie. Wgłębienia robimy jak największe. Nakładamy do bułeczek masę serową i dekorujemy owocami. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem.
  • 6. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 st. Gorące bułeczki najlepiej jest studzić na kratce od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować