Bułeczki czosnkowo-pietruszkowe

5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne bułki na każdą okazję

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki
    300 ml ciepłego mleka
    20 gram drożdży
    4 łyżki oleju
    łyżka miodu
    łyżeczka soli

    Farsz
    2 przeciśnięte ząbki czosnku
    pęczek posiekanej natki pietruszki
    100 gram masła
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki czosnkowo-pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Masło czosnkowo-pietruszkowe
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę.
  • Bułki czosnkowo-pietruszkowe 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na kwadrat o wymiarach 30x30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować połową masła czosnkowo-pietruszkowego. Ciasto pokroić na 5 pasów o szerokości 6 cm. Paski poukładać jeden na drugim (w piramidkę). Piramidę pokroić na 6 równych kawałków. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
  • Bułeczki czosnkowo-pietruszkowe 4. Formę do muffinków posmarować masłem, w każdy dołek włożyć jeden kawałek ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
  • Bułki czosnkowo-pietruszkowe 5. Bułki piec około 35 minut w 170 st. C

Porady

Bułki można posmarować samym masłem bez dodatku czosnku i pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować