Bułeczki caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy , zasypujemy cukrem i łyżką dowolnej mąki, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy masło, jajko i resztę mąki- wszystko dokładnie mieszamy do momentu powstania elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy dość grubo i wycinamy szklanka koła - jak do pierogów, W środku koła robimy wgłębienie i wkładamy tam pomidorka koktajlowego, kawałek mozarelli i posypujemy ulubionymi ziołami. Dokładnie zamykamy - jak pączka i odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Te czynności powtarzamy do momentu skończenia się ciasta. Bułeczki posypujemy ziołami polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180c ( przy termoobiegu) i pieczemy ok 20min.
Komentarze