Budyniowy murzynek.

4.5 (189 ocen)

Przepis znalazłam w gazecie. Ciasto jest smaczne i łatwe w wykonaniu.

Składniki:

  • Jasne ciasto:
    1 i 1/4 szklanki maki
    17,5 dag masła, sól
    1 łyżka letniej wody

    Warstwa kakaowa:
    6 jajek
    1 i 3/4 szklanki cukru pudru
    5 łyżek kakao
    7 dag orzechów włoskich

    Krem:
    250 ml mleka
    budyń waniliowy
    żółtko
    25 dag masła
    1i 2/3 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Budyniowy murzynek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jasne ciasto:
    mąkę zagnieć z masłem , szczyptą soli i 1 łyżką letniej wody na gładkie nie klejące się ciasto. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
    Ciastem wyłóż blaszkę o wymiarach 24x30 .
  • 2. Warstwa kakaowa:
    Białka ubij ze szczyptą soli na pianę. dodaj cukier i ubij.Następnie dodaj przesiane kakao , zmielone orzechy i delikatnie wymieszaj.
  • 3. Ciemne ciasto rozsmaruj na jasnym cieście. Piecz w 180 stopniach ok 30 minut.Pozostaw do wystudzenia.
  • 4. Krem:
    Z mleka i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Mieszając dodaj żółtko.Masło z cukrem utrzyj na puch i zmiksuj z zimnym budyniem. Krem rozsmaruj na cieście. Na wierzchu ułóż herbatniki i oprósz cukrem pudrem.

Porady

Herbatniki można nasączyć herbatą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować