Budyniowy murzynek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jasne ciasto:
mąkę zagnieć z masłem , szczyptą soli i 1 łyżką letniej wody na gładkie nie klejące się ciasto. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Ciastem wyłóż blaszkę o wymiarach 24x30 .
2.Warstwa kakaowa:
Białka ubij ze szczyptą soli na pianę. dodaj cukier i ubij.Następnie dodaj przesiane kakao , zmielone orzechy i delikatnie wymieszaj.
3.Ciemne ciasto rozsmaruj na jasnym cieście. Piecz w 180 stopniach ok 30 minut.Pozostaw do wystudzenia.
4.Krem:
Z mleka i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Mieszając dodaj żółtko.Masło z cukrem utrzyj na puch i zmiksuj z zimnym budyniem. Krem rozsmaruj na cieście. Na wierzchu ułóż herbatniki i oprósz cukrem pudrem.
Komentarze