Budyniowiec z galaretką

5 (156 ocen)

Ciasto jest pyszne i łatwe do zrobienia

Składniki:


  • Biszkopt :
    3 jajka ( M )
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    różowy barwnik spożywczy

    Masa budyniowa :
    2 budynie waniliowe
    4 żółtka
    200 g masła
    2/3 szk cukru
    16 g cukru waniliowego
    3/4 szk mąki tortowej
    5 szk mleka

    Masa śmietanowa :
    250 ml śmietany kremówki
    cukier do smaku
    różowy barwnik spożywczy

    Dodatkowo :
    2 galaretki brzoskwiniowe
    900 ml przegotowanej gorącej wody

Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Budyniowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : Jajka wbić do miski i wsypać oba cukry. Mikserem mieszać aż cukier się rozpuści a masa podwoi objętość. Dodać barwnik, wymieszać a potem przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie na wolnych obrotach wymieszać ciasto i przelać je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.
  • 2. MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka wlać do jednego garnka a dwie do drugiego. Tam gdzie jest więcej mleka dodać masło i wsypać oba cukry apotem zagotować. Do drugiego garnka wsypać budynie, mąkę i dodać żółtka po czym wymieszać. Gdy mleko się gotuje wlewać zawartość garnka i energicznie mieszając aby nie było grudek ugotować budyń. Gotować do momentu aż budyń zgęstnieje.
  • 3. PRZEŁOŻENIE : Na dno blaszki położyć papier na którym piekł się biszkopt ( dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć ciasto z formy ) a potem położyć jeden placek i wyłożyć na niego gorący budyń. Rozprowadzić go po cieście i przykryć drugim plackiem. Można delikatnie obciążyć i zostawić do wystudzenia.
  • 4. GALARETKA : Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę wylać na zimne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do czasu ścięcia się galaretki.
  • 5. ŚMIETANA : Zimną śmietanę ubić z cukrem ( ilość według uznania ). Gdy będzie ubita dodać odrobinę barwnika i dokładnie połączyć ze śmietaną. Gotową śmietaną udekorować górę ciasta i wstawić jeszcze na trochę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować