Budyniowe magdalenki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczne, łatwe i co ciekawe intrygujące w smaku popularne francuskie ciasteczka. Doskonały dodatek do kawy. Sprawdzą się również na pikniku.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    80 g masła
    80 g cukru
    60 g proszku budyniowego śmietankowego
    20 g cukru waniliowego
    aromat śmietanowy
    2 jajka

Budyniowe magdalenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek budyniowy przesiewamy.Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo w trakcie ubijania dodajemy oba cukry. Do ubitej bezy dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy mąkę , proszek budyniowy i aromat śmietanowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy rozpuszczone masło. Krótko miksujemy. Formę na magdalenki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą(silikonowej nie potrzeba). Nakładamy 3/4 ciasta do formy. Magdalenki pieczemy około 10-12 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy