budyń jaglany z jagodami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • budyń:
    -100g suchej kaszy jaglanej
    -1 szklanka wody
    -2 szklanki mleka roślinnego
    -2 łyżki ksylitolu/erytrolu

    dodatkowo:
    -50g jagód mrożonych lub świeżych
    -30ml wody
    -1 łyżka erytrolu/ksylitolu
    -pół łyżeczki budyniu waniliowego
    -1 łyżka wody

Budyń jaglany z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -kasze prażymy w garnuszku przez około minutę
    -zalewamy wodą oraz szklanką mleka, dodajemy słodzidło i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką aż kasza wchłonie cały płyn
    -gotową kaszę odstawiamy i studzimy, wlewamy szklankę mleka i dokładnie blendujemy
    -jagody przekładamy do garnuszka, dodajemy 30ml wody oraz słodzik i chwilę gotujemy
    -budyń mieszamy z łyżką wody , dodajemy do jagód, mieszamy i gotujemy około 5 minut
    -do miseczek nakładamy budyń,a na to jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy