Pyszny, gęsty i o smaku prawdziwej czekolady. Zawsze, kiedy gotuję budyń mój syn twierdzi, że nie lubi i bardzo tego żałuje bo niestety muszę jeść go sama.
25 min
Składniki:
500 ml mleka 3,2 %
150 g czekolady deserowej
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Budyń czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanej ilości mleka odlewamy 3/4 szklanki. Pozostałą część gotujemy z dodatkiem połamanej czekolady deserowej. (Możemy zastąpić ją mleczną lub gorzką.) Obie mąki wsypujemy do szklanki mleka i energicznie mieszamy aż składniki połączą się. Powstałą mieszankę wlewamy do wrzącego mleka czekoladowego. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Gotowy gęsty budyń przelewamy do salaterek. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze