Budyń czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszny, gęsty i o smaku prawdziwej czekolady. Zawsze, kiedy gotuję budyń mój syn twierdzi, że nie lubi i bardzo tego żałuje bo niestety muszę jeść go sama.

  • 25 min

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2 %
    150 g czekolady deserowej
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Budyń czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanej ilości mleka odlewamy 3/4 szklanki. Pozostałą część gotujemy z dodatkiem połamanej czekolady deserowej. (Możemy zastąpić ją mleczną lub gorzką.) Obie mąki wsypujemy do szklanki mleka i energicznie mieszamy aż składniki połączą się. Powstałą mieszankę wlewamy do wrzącego mleka czekoladowego. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Gotowy gęsty budyń przelewamy do salaterek. Dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy