• 1 godz. 40 min

Przepis ten jest mojej babci i za każdym razem się udaje. Jeszcze ciepłe buchty znikają w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki, 6 zółtek, 2 jajka, 25 dag cukru, 10 dag drożdży, 2 szklaki mleka, 20 dag margaryny lub oleju, ulubione powidła
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Buchta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdzy, pół szklanki cukru i odrobiny cukru sporządzić rozczyn i odstawic do wyrośnięcia. Zółtka i jajka ubic z cukrem na puszysta mase, tłuszcz roztopic. Do przesianej mąki dodac drożdze, mleko, ubite jajka i odrobine soli, Ciasto wyrobic drewniana łyzka, na koncu wlac roztopiony tłuszcz i wymieszac. Odstawic do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie nabierac małymi porcjami, nakładac dzem, zalepic i formowac kulki. Kulki układac w tortownicy jedną obok drugiej tak aby sie stykały. Pozostawic na 20 min do wyrosnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 min w temp 170 C.

Porady

Do rozczynu uzyc letniego mleka, wtedy drożdże szybciej urosna i ciasto będzie puszyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować