Składniki:
Około 1,5 kg brzuszku na roladę,
sól,
pieprz,
5 czubatych łyżeczek ostrej musztardy (u mnie z chili ciętym),
3 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki tymianku,
łyżeczka rozmarynu,
2 łyżki miodu,
3 większe ząbki czosnku.
Brzuszek pieczony w glazurze miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzuszek nacieram solą i pieprzem z każdej strony.
Przygotowuję marynatę: dokładnie mieszam musztardę, miód, posiekany czosnek i przyprawy.
Mięso smaruję od środka połową marynaty, zwijam, jak najbardziej ściśle, związuję nicią. Całość smaruję pozostałą zalewą.
Zawijam w folię aluminiową, wkładam do lodówki na około 12 godzin.
Piekę w 200 stopniach (w foli, bez termoobiegu) 90 minut, następnie wyjmuję z folii i piekę około 20-30 minut (do zarumienienia).
Komentarze