Brzoskwiniowa rozkosz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Przepis na świeżutkie drożdżówki, które pięknie pachną w całym domu i doskonale smakują nawet w kolejnych dniach od upieczenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka podgrzanego lekko mleka
    2,5 dag drożdży
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    100g roztopionego letniego masła
    szczypta soli
    białko do posmarowania
    1 puszka brzoskwiń (820g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Brzoskwiniowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru - do uzyskania wodnistej konsystencji. Dodajemy szklankę ciepłego mleka i 3 łyżki mąki - mieszamy do zlikwidowania grudek. Odstawiamy na bok, przykrywamy szmatką czekamy aż podwoi objętość, nabierze puszystości (około 30 minut) Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy roztrzepane jajko, stopione letnie masło, 3 łyżki letniej wody, sól oraz 2 łyżki cukru.Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Przykrywamy szmatką na ok.godzinę do wyrośnięcia.
  • brzoskwinie 2. Po godzinie ponownie wyrabiamy, posypujemy mąką deskę lub blat na którym wyrabiamy ciasto. Odrywamy po małych kawałkach, o średnicy około 4 cm. Formujemy w rękach niczym małe pizzerinki, na małe płaskie koła - jeżeli komuś wygodniej można robić to wałkiem, ja jednak nie przepadam za wałkowaniem ciasta drożdżowego - więc formowałam ręcznie. Brzoskwinie z puszki kroimy tak aby zostawić tylko zaokrąglone dwie "dupki" :) wycinając środek. Następnie wciskamy brzoskwinie do naszych kółeczek.
  • pyszne bułeczki drożdżowe 3. Odstawiamy na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-25 minut.
    W trakcie pieczenia wyjmujemy na chwilę i malujemy białkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować