Brzoskwiniowa rolada

0 (0 ocen)

  • 50 min

Cała nasza rodzina uwielbia bitą smietanę a ta rolada jest prosta wykonaniu a w smaku niebo w gębie.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 jajka
    12 dag cukru pudru ( niepełna szklanka)
    12 dag mąki ( niepełna szklanka)
    500 ml śmietany 30%
    2 śmietan-fixy
    1 cukier waniliowy
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Ciastka

Brzoskwiniowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brzoskwiniowa rolada 1. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości z połową cukru pudru. Białka ubić ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dosypywać pozostały cukier, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Delikatnie wymieszać z żółtkami, połączyć z przesianą mąką. Przygotowane ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 12 minut w temp.180*C.
  • Rolada brzoskwiniowa 2. Jeszcze gorące przełożyć na delikatnie zwilżoną ściereczkę, zwinąć, odłożyć do wystygnięcia.Schłodzoną śmietaną ubić na sztywno z cukrem waniliowym i ze śmietan-fixem.Brzoskwinie odsączyć z zalewy, część brzoskwiń pokroić w dużą kostkę. 2/3 bitej śmietany rozsmarować na zupełnie zimnym biszkopcie. Posypać pokrojonymi owocami, całość ponownie ostrożnie zwinąć. Gotową roladę posmarować pozostałą bitą śmietaną i udekorować resztą brzoskwiń.

    Smacznego

Porady

Brzoskwinie można z powodzeniem zastąpić sezonowymi owocami truskawki, jagody, maliny jak kto lubi i tak rolada będzie wspaniała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować