Bruschetta z pomidorami i parmezanem

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Bazylia, oliwa, czosnek, pomidory…wspaniałe połączenie, wyjątkowy smak, niezwykły aromat… Wszystko to łączy w sobie włoska bruschetta (wym. brusketta) czyli grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Moją ulubioną opcją są b

  • 30 min

Składniki:


  • ciabatta
    duży pomidor
    garść bazylii świeżej lub suszonej
    5 łyżek oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    starty parmezan lub mozzarella
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bruschetta z pomidorami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy aromatyczną domową oliwę: mieszamy 4 łyżki oliwy, 2 przeciśnięte ząbki czosnku i ¾ drobno posiekanej bazylii. Odstawiamy na minimum pół godziny, by smaki się połączyły.
  • 2. Pomidora wyparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy pozostałą bazylią, solą i pieprzem, 1 ząbkiem czosnku i łyżką oliwy. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciabattę kroimy pod skosem w kromki. Smarujemy aromatyczną oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 5-10min. do momentu aż pieczywo zrobi się chrupkie.
  • 4. Wyjmujemy z piekarnika, na opieczone grzanki układamy pomidory, posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika na kilka minut do momentu roztopienia się sera. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować