Latem najbardziej lubię jeść świeżo zerwane pomidory. Ich niesamowity smak i zapach cudownie komponuje się z chrupiącą grzanką i delikatną mozzarellą. Lekki letni posiłek. Składniki podałam na oko.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- kromki chleba (około): 6 sztuk
- mozzarella (kula) (około): 0.5 sztuki
- pieprz i sól (do smaku): 1 szczypta
- mała cebula (drobniutko pokrojona): 0.5 sztuki
- dobra gatunkowo oliwa (do skropienia grzanek): 1 łyżka
- ząbek czosnku: 3 sztuki
- oregano (najlepiej świeże): 1 łyżeczka
- bazylia (najlepiej świeża): 1 łyżeczka
- dojrzałe średnie pomidory: 3 sztuki
Bruschetta z mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na grillu bądź patelni grillowej zarumieniamy chleb (ale leciutko).
2. Obieramy czosnek. Przekrawamy ząbek na pół. Nacieramy nim chleb.
3. Podpiekamy chleb do barwy brązowawej.
4. Kroimy pomidory i mozzarellę na małe kawałeczki. Dodajemy do nich oliwę, cebulę, zioła i przyprawy.
5. Nakładamy sałatkę pomidorową na kromki.
6. Podajemy ciepłe.
2.Proporcje wszystkich składników możecie zmieniać według Waszych upodobań. W przyrządzaniu bruschetty panuje dowolność.
Wszystkie składniki podałam "na oko". Od Was zależy ile dodać sera czy ziół.
Ważne, żeby Wam smakowało :)
Komentarze