Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Latem najbardziej lubię jeść świeżo zerwane pomidory. Ich niesamowity smak i zapach cudownie komponuje się z chrupiącą grzanką i delikatną mozzarellą. Lekki letni posiłek. Składniki podałam na oko.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kromki chleba (około): 6 sztuk
    - mozzarella (kula) (około): 0.5 sztuki
    - pieprz i sól (do smaku): 1 szczypta
    - mała cebula (drobniutko pokrojona): 0.5 sztuki
    - dobra gatunkowo oliwa (do skropienia grzanek): 1 łyżka
    - ząbek czosnku: 3 sztuki
    - oregano (najlepiej świeże): 1 łyżeczka
    - bazylia (najlepiej świeża): 1 łyżeczka
    - dojrzałe średnie pomidory: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na grillu bądź patelni grillowej zarumieniamy chleb (ale leciutko).
    2. Obieramy czosnek. Przekrawamy ząbek na pół. Nacieramy nim chleb.
    3. Podpiekamy chleb do barwy brązowawej.
    4. Kroimy pomidory i mozzarellę na małe kawałeczki. Dodajemy do nich oliwę, cebulę, zioła i przyprawy.
    5. Nakładamy sałatkę pomidorową na kromki.
    6. Podajemy ciepłe.
  • 2. Proporcje wszystkich składników możecie zmieniać według Waszych upodobań. W przyrządzaniu bruschetty panuje dowolność.
    Wszystkie składniki podałam "na oko". Od Was zależy ile dodać sera czy ziół.
    Ważne, żeby Wam smakowało :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować