Bruschetta z bakłażanem i oliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Można powiedzieć, że jest to bardziej rozbudowana wersja klasycznej bruschetty składającej się tylko z pieczywa, pomidorów, czosnku, bazylii i oliwy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oliwa z pierwszego tłoczenia: 1 łyżka
    - posiekana cebula: 1 sztuka
    - ząbki czosnku rozgniecione: 2 sztuki
    - posiekana łodyga selera naciowego: 1 sztuka
    - pokrojony grillowany bakłażan: 150 gramów
    - grillowana papryka: 150 gramów
    - pokrojone oliwki bez pestek: 0.25 szklanki
    - kapary: 1 łyżka
    - prażone orzeszki piniowe: 2 łyżki
    - posiekana świeża bazylia: 0.25 szklanki
    - ciabatta lub inne pieczywo: 350 gramów
    - oliwa z pierwszego tłoczenia: 2 łyżki

Bruschetta z bakłażanem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek i seler, mieszając, dopóki cebula nie stanie się miękka. Przełóż wszystko do średniej miski. Dodaj do tego uprzednio zgrillowanego bakłażana, paprykę, oliwki, kapary, orzeszki piniowe oraz bazylię i dobrze wymieszaj. Pokrój ciabattę na osiem kromek. Posmaruj je z jednej strony przygotowaną wcześniej dodatkową porcją oliwy. Opiekaj pieczywo z obu stron. Nałóż na grzanki warzywną masę. Można przybrać je listkami bazylii (według uznania).

Komentarze

Podobne przepisy