BRUSCHETTA

0 (0 ocen)

  • 10 min

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki z dodatkiem czosnku i bazylii. Można śmiało wzbogacić pokrojonymi czarnymi lub zielonymi oliwkami. Będą jeszcze smaczniejsze! :-)

  • 10 min

Składniki:

  • bułka paryska lub ciabatta
    oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
    1-2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    2 pomidory (np. malinowe lub bawole serce)
    opcjonalnie ok. 80 g sera (gorgonzola, mozzarella, kozi)
    bazylia
    sól, pieprz

Bruschetta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczywo pokrój w kromki. Skrop je oliwą. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, odsącz z nadmiaru soku. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Podsmaż na oleju rzepakowym.
  • 2. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory i całość zamieszaj. Następnie pomidory z cebulą i czosnkiem ułóż na pieczywie, dodaj - jeśli chcesz - ser (w małych kawałkach lub starty).
  • 3. Pieczywo zapiekaj w piekarniku pod grillem ok. 5 minut, aż grzanki będą zrumienione. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami bazylii, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy