BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zazwyczaj jest jedzona w formie gotowanej z tartą bułką. Nie powiem, też tak ją jem i to ze smakiem.Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci.Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem.Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie brukselki.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    500 g brukselki
    4-5 plastry wędzonego boczku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu worcester
    oliwa z oliwek
    łyżka masła
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz

Brukselka z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brukselka 1. Brukselki obrałam z wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby.
    Umyłam.
  • brukselka poszatkowana 2. Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował.
  • wędzony boczek 3. Pora na plastry wędzonego boczku.
  • boczek wędzony 4.
    Pokroiłam go w drobną kostkę.
  • smażony wędzony boczek 5.
    Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i rozpuściłam masło.
    Smażyłam boczek przez około 5-10 minut aż pięknie się zarumienił.

  • boczek brukselka 6. Do boczku dodałam posiekaną wcześniej brukselkę.
    Wrzuciłam do niej drobno posiekany czosnek.
    Przyprawiłam solą i pieprzem.
  • brukselka sos worcester 7. Dusiłam przez około 5-10 minut pod przykryciem.
    Podlałam wszystko niedużą ilością wody.
    Dodałam również sos worcester.
  • smażona brukselka z boczkiem 8.
    Smażyłam jeszcze chwilę do miękkości.
  • duszona wątróbka 9. Spróbujcie! a na pewno polubicie bardziej to niedoceniane warzywo.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy