opakowanie mrożonego brokułu
10 dag sera z niebieską pleśnią
3 ząbki posiekanego czosnku
kostka bulionu warzywnego
posiekana papryczka chili
sok z cytryny
słodka i ostra mielona papryka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz biały
½ szklanki śmietany kremówki
20 dag cienkiej kiełbasy
Brokułowy krem z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku gotujemy 4 szklanki wody z kostką bulionową. Wsypujemy różyczki brokułu, chili i czosnek. Gotujemy około 15 minut. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy do zupy ser pokrojony na kawałki. Zupę miksujemy na krem, dodając śmietanę.
2.Następnie zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, mieloną gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Zupę rozlewamy na talerze i dodajemy ciepłe plasterki kiełbasy. Ozdabiamy natką pietruszki.
Komentarze