Brokuł w słodko-kwaśnej zalewie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Marynowany brokuł, to jest to , czym można zaskoczyć gości. Smaczny, dość ostry, doskonały na przystawkę do mięs.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 brokuł dość duży
    1 cebula
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    2-3 listki laurowe
    Zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    2 szklanki wody
    2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    słoiki

Brokuł w słodko-kwaśnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Brokuła dziele na różyczki, gotuję 4 minuty we wrzątku, osączam, studzę, układam w słoikach. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania. Do brokuła dodaje listek laurowy, cebulę pokrojoną w plasterki i ziarna pieprzu, zalewam ciepłą zalewą, zakręcam słoiki. Pasteryzuję 15 minut. Jeśli słoiki są zakręcane, odwracam do góry dnem. Gdy wystygną wynoszę do spiżarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy