Borówkowy serniczek na zimno

4.97 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe orzeźwienie na upalne dni.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SERNIK:

    800 g sera na sernik
    2 łyżki żelatyny
    1/2 szkl. mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szkl. cukru pudru
    150 g śmietany 30 %

    WARSTWA JOGURTOWA:

    4 małe jogurty jagodowe /4x150g/
    4 łyżeczki żelatyny

    PONADTO:

    biszkopty okrągłe
    500 g borówki
    1 galaretka przeźroczysta
Wystaw ocenę:

4.97 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Borówkowy serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy 22 cm wyłożyć biszkoptami.
  • 2. Mleko zagotować, rozpuścić w nim żelatynę.
  • 3. Ser wymieszać ze śmietanką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
  • 4. Do ciepłej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać, następnie dodać kolejne łyżki masy , ponownie wymieszać i tak stopniowo, aż całą masę serową połączymy z żelatyną. Tak przygotowaną warstwę wylać na biszkopty. Schłodzić.
  • 5. 4 łyżeczki żelatyny napęcznieć w odrobinie zimnej wody, następnie rozgrzać w kąpieli wodnej i połączyć z jogurtami jagodowymi. Masę jogurtową wylać na zastygnięta masę serową. Schłodzić.
  • 6. Na masę jogurtową wyłożyć wcześniej umyte i osuszone borówki.
  • 7. W 500 ml wrzątku rozpuścić przeźroczysta galaretkę. Wystudzić. Lekko tężejącą zalać warstwę borówek. Schłodzić.
  • 8. Gotowe ciasto można udekorować żywymi jadalnymi kwiatami.

Porady

Zamiast biszkopcików można upiec jasny biszkopt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować