Boczek zawijany pieczony

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny i aromatyczny boczek zawijany pieczony w rękawie. Idealny na świąteczny stół i nie tylko.

  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • surowy, chudy boczek 1-1,5 kg
    przyprawy sól , świeżo mielony pieprz, majeranek, słodka papryka
    czosnek 5 ząbków
    cebula
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek zawijany pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Dzień wcześniej boczek marynujemy. Mięso nacieramy przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, a potem obkładamy boczek cebulą z góry i dołu. Szczelnie owijamy i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Przed pieczeniem usuwamy cebulą, boczek rolujemy i ciasno zawiązujemy sznurkiem do mięs/rolad. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Boczek wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy przez 1,5 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepszy do krojenia jest na następny dzień.

Porady

Najsmaczniejszy jest następnego dnia, schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować