Boczek pieczony w rękawie

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Za każdym razem idealny, domowy. Tym razem upiekłam w rękawie foliowym. Wyszedł bardzo smaczny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg boczku surowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 ząbki czosnku (rozgnieść lub drobno pokroić)
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka majeranku
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny

Boczek pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i nasmarować nimi boczek z każdej strony.
    Odstawić go w chłodne miejsce na około 2-3 godziny.
    Po tym czasie włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia, związać rękaw z dwóch stron, a wykałaczką zrobić trzy dziurki.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny.
    Następnie rozciąć rękaw na górze (robić to ostrożnie, aby się nie poparzyć po rozcięciu worka) i piec jeszcze około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wędlina Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować