boczek pieczony

4.5 (174 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

boczek pieczony to rewelacyjna wędlina, może być podany z chrzanem, musztardą, czy ćwikłą.

  • 50 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg boczku (może być bez skóry)
    3g papryki ostrej
    1 łyżka majeranku
    18g soli niejodowanej
    1g kolendry mielonej
    2 ząbki czosnku,
    1g czarnego pieprzu grubo mielonego,
    2 listki laurowe
    1 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z sypkich przypraw przygotować mieszankę (wszystkie wymieszać).
    2. Mięso natrzeć mieszanką przypraw z solą, pokruszyć listki laurowe i natrzeć czosnkiem, nakłuć porządnie boczek wykałaczką, wymasować. Włożyć do miski, przykryć i schować do lodówki na 48 godzin.
    3. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, położyć na blachę, piec w piekarniku w temperaturze 170C przez 80 minut, pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw aby boczek się przyrumienił. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować