Bób w słoikach na zimę

4.86 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Z powodu braku miejsca w zamrażalniku zaryzykowałam i zrobiłam bób w słoiku troszkę zmieniając przepis na fasolkę.Próba udana od teraz zawsze będe tak robić.Po wyjęciu ze słoika bób smakuje jak świeżo ugotowany i jest lepszy niż ten, który mroziłam.Polecam na szybki obiad lub kolację.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Bób
    Zalewa:
    1 litr ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.86 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Bób w słoikach na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób odgotować 15 minut w lekko osolonej wodzie.Odlać i włożyć do słoików.Zrobić zalewę i zalać słoiki.Zakręcić i pasteryzować 30 minut.Zostawić do dnia następnego.Pasteryzować kolejny raz 30 minut.Gotowe.

Porady

Po odlaniu można polać bułką tartą.Ja lubię z podsmażonym chlebkiem-podsmażam go a potem na chwilkę dorzucam bób by się podgrzał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować