Błyskawiczne pączki pomarańczowe bez drożdży

4.5 (144 ocen)

  • 50 min

Pyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki, które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 50 min

Składniki:

  • na 20 mini pączków:

    250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego)
    1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej
    2 małe jajka S/M
    otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego
    1 łyżka cukru
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki octu
    ok 0,7 l oleju rzepakowego do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Błyskawiczne pączki pomarańczowe bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz. Zetrzyj drobno skórkę.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.
  • 3. Ciasto będzie klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste i miękkie. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego wilgotnymi lub oprószonymi mąką rękami lub nakładaj ciasto łyżką zamoczoną w oleju na rozgrzany olej.
  • 4. Smaż pączki z obu stron na złocisty kolor.
  • 5. Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem. Można również nadziać je ulubioną konfiturą.

Porady

Do ciasta możesz dodać także kandyzowaną skórkę pomarańczową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować