2 puszki fasoli (czerwonej albo białej)
40 dag wędzonego boczku,
4 pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnej
pół kilo karczku
duża cebula,
mały słoiczek przecieru pomidorowego
olej
pieprz ziołowy
sól
pieprz
majeranek
łyżeczka mielonej papryki
ok 2 łyżki mąki pszennej
Błyskawiczna fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała.
2. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy.
3.W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy. Następnie gotujemy jeszcze przez 5 minut.
4.Na sam koniec przyprawiamy suszonym majerankiem. Fasolkę warto jest zagotować w słoiki i mieć w zapasie w lodówce :)
Komentarze