Błyskawiczna fasolka po bretońsku

4.62 (258 ocen)

  • 30 min

Dzięki fasoli konserwowej w 30 minut możemy wyczarować pyszną fasolkę po bretońsku. Wiem, że można bez mąki, i że zamiast koncentratu można użyć pomidorów z puszki, ale dla mnie fasolka traci wtedy ten specyficzny smak, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli konserwowej(2x400g)
    150 g wędzonego boczku
    150 g kiełbasy
    2 ząbki czosnku
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka mąki
    2 listki laurowe
    pół łyżeczki tymianku
    1 łyżka majeranku
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    sól
    pieprz
    olej
    odrobina natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.62 (258 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Błyskawiczna fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, doprawić tymiankiem i odstawić.
  • 2. Z jednej puszki zalewę odlać do kubka, a fasolę wraz z całą zawartością drugiej puszki wlać do garnka, dodać listki laurowe i zostawić na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia.
  • 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kiełbasę razem z boczkiem. Podsmażoną wędlinę wrzucić do gotującej się fasolki, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić wcześniej pokrojoną i doprawioną cebulę, i również dodać ją do fasoli.
  • 4. Do kubka z zalewą dodać 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszać i wlać do fasolki.
  • 5. Całość doprawić majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotować przez 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając, bo fasolka lubi przywierać.
  • 6. Czosnek obrać i rozgnieść lub zetrzeć na tarce, wrzucić do fasolki i wymieszać. Podawać z kilkoma listkami natki pietruszki i dobrą bułką. Polecam !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować