Blok kakaowy z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak dzień za dniem jakoś mija wiecznie człowiek siedzi w garach jakby nie miał co innego do roboty no ale co poradzić jak człowiek kocha gotowanie. Są tacy co nienawidzą gotować wolą kupić gotowce twierdząc że to taniej wyjdzie i mniej roboty. Ja jestem innego zdania wolę gotować i piec choć wiem co jem jeśli sama to przygotowuję. Jestem z zawodu krawcową ale to już wiecie lecz moja pasja do gotowania powstała już wtedy gdy byłam dzieckiem, mama zawsze mnie szukała a ja na śmietnikach brałam puszki i gotowałam zupki, i tak powstała moja miłość do kucharzenia.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g czarnych herbatników Petit Beurre,

    10 sztuk jasnych herbatników Petit Beurre,

    0,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

    5 czubatych łyżek kakao,

    1 szklanka cukru,

    200 g mieszanki studenckiej,

    3 szklanki mleka w proszku,

    1 margaryna Kasia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok kakaowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • blok 1. Do sporego garnka wlać wodę, wsypać cukier, kakao, oraz dodać margarynę. Całość zagotować do rozpuszczenia się margaryny, zdjąć z ognia i ostudzić, nie musi być zimne lecz lekko ciepłe.
  • blok 2. Herbatniki pokruszyć rękoma aby były kawałki. Jak już masa jest letnia wsypać mleko w proszku, dodać pokruszone herbatniki oraz całą mieszankę studencką. Całość wymieszać łyżką ale najlepiej rękoma żeby wszystko się połączyło.
  • blok 3. Gdy już mamy wymieszaną masę z herbatnikami, całą przełożyć do dowolnej foremki ( ja nałożyłam do foremki na pasztety wyciąga się z takiej idealnie ). Przełożoną masę można lekko za pomocą mokrych rąk wyrównać górę. Pozostawić na około 2 godziny w lodówce ale najlepiej na całą noc.
  • blok 4. Po upływie czasu gdy blok już ładnie zastygł wyjąć go z foremki na deskę i pokroić w dowolne kawałki. Taki blok to wspomnienie z dzieciństwa tylko kiedyś mama robiła nam z mleka w proszku dla cielaków przeznaczone ale pamiętam smak tego mleka do dziś.
  • blok 5. Taki ulepszony blok świetnie będzie się nadawał dla dzieci na imprezę jak również jako dodatek do kawy dla dorosłych. Bardzo ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować