50-60 dag schabu z młodego dzika
1 średnia marchewka
1 zupa cebulowa(ja dawałam Knorr)
1 łyżka soku z cytryny
vegeta,pieprz,papryka w proszku,kminek,czosnek granulowany do smaku
2łyżki oleju do podsmażenia mięsa,troszkę maggi,zielenina,3 ziarna jałowca,1 liść laurowy
Bitki duszone w sosie z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć,pokroić w plastry i rozbić lekko tłuczkiem z obu stron.Natrzeć sokiem z cytryny,przyprawami do smaku ,zostawić na 15-20 min.w chłodzie.Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć kawałki mięsa na rumiano z obu stron.Przełożyć do rondla,zalać niewielką ilością wody,tak by przykryć mięso.Do wody dać ziarna jałowca,liść laurowy i troszkę maggi(1 łyżeczka). Marchew obrać,pokroić w półplasterki,wrzucić do mięsa. Gotować mięso do miękkości.Gdy miękkie rozprowadzić zupę cebulową w wodzie ,zalać mięso i gotować jeszcze z parę minut.
Komentarze