Biszkoptowe kanapki z owocami

3 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Inspiracją dla moich biszkoptowych kanapek były popularne japońskie Fruit Sando フルーツサンド

Takie słodkie kanapki to idealne drugie śniadanie dla małych i większych łasuchów.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na 4 sandwicze 15x15cm:
    biszkopt - proporcje na 2 cienkie biszkopty o wymiarach 30x30cm:
    8 jajek
    400 g cukru
    340 g mąki tortowej
    20 g skrobi kukurydzianej
    łyżeczka cream of tartar
    pół łyżeczki soli

    przełożenie:
    800 g masła w temperaturze pokojowej
    300 ml gorącego mleka
    200 g cukru pudru

    ulubione owoce u mnie maliny, mandarynki, kiwi, kaka, banan
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowe kanapki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. Biszkopty:
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka ubijamy na sztywną pianę z solą i cream of tartar. Ciągle miksując stopniowo dosypujemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku.

    Do puszystej masy przesiewamy stopniowo mąkę tortową wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Dokładnie mieszamy za pomocą łopatki silikonowej.

    Masę dzielimy na pół. Każdą część wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C około 15 minut.

    Upieczone biszkopty studzimy na kratce kuchennej.
  • biszkopt 2. Każdy biszkopt kroimy na 4 kwadraty o wymiarach 15x15 cm. Można mniejsze.
  • krem 3. Krem:
    Masło przekładamy do dzieży robota. Końcówką rózga ubijamy do białości. Do ubitego masła wsypujemy cukier puder. Ponownie ubijamy. Ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorące mleko. Ubijamy do momentu uzyskania błyszczącego i puszystego kremu.
  • owoce 4. Składanie kanapek:
    Obieramy owoce i kroimy je na kawałki.
  • składanie 5. Kwadrat ciasta smarujemy kremem. Układamy dowolnie owoce. Następnie owoce smarujemy warstwą kremu. Przykładamy drugim kwadratem posmarowanym z jednej strony kremem (kremem do środka).
  • składanie 6. Ja z owoców starałam się ułożyć kwiaty dlatego na każdej kanapce zaznaczałam sobie kierunek cięcia oraz układałam karteczkę ze strzałkami. Kanapki szczelnie owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
  • kanapki 7. Schłodzone kanapki odwijamy z foli. Tniemy na pół ostrym nożem wg wcześniej zaznaczonego kierunku.

    Kanapki najlepiej smakują, gdy postoją w temperaturze pokojowej minimum 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować