Biszkoptowe ciasto z makiem

4.82 (169 ocen)

  • 45 min

Delikatne ciasto na rodzinne uroczystości z lekką cytrynową masą.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto I:
    - 8 żółtek
    - 2 całe jajka
    - 8 łyżek cukru
    - 8 łyżek mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto II:
    - 8 białek
    - 1 szkl. cukru
    - 1/2 szkl mąki
    - 1/2 szkl. maku
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    - 1/2 l. śmietany kremówki
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.82 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkoptowe ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I: Żółtka i jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec biszkopt. Ciasto II: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem. Upiec placek.
    Masa: Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody; tężejące dodawać do ubitej z cukrem śmietany.
  • 2. Pierwsze ciasto biszkoptowe dzielimy na pół. Smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy placek z makiem, następnie druga połowa masy i ciasto biszkoptowe. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

ciasto      z biszkoptami

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto kremowo – biszkoptowe

To może cię zainteresować