Biszkoptowa rolada z masą makową i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie dodać olej. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem. Ciasto przelać na blaszkę, piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na bawełnianej czystej ściereczce ułożyć upieczony biszkopt. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć jeszcze ciepłe ciasto razem ze ściereczką w rulon. Wystudzić. Rozwinąć biszkopt, posmarować go powidłami i masą makową. Zwinąć szczelnie w roladę pomagając sobie ściereczką. Wstawić na 30 minut do lodówki aby rolada dobrze się scaliła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze