Biszkopt z truskawkami i masą bananową

4.5 (185 ocen)

  • 50 min

Pyszny placek nie tylko do kawki:)

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa bananowa:
    3 duże banany
    100g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    Truskawki do wyłożenia ciasta
    2 galaretki truskawkowe
    5 łyżek kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z truskawkami i masą bananową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Masa bananowa: Galaretki truskawkowe rozpuścić razem w 3 szklankach wody, a galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Masło utrzeć na puch z cukrem, dodać pokrojone banany, zmiksować do powstania jednolitej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Gotową masę przełożyć na zimne ciasto. Poukładać na masie truskawki i zalać tężejącą truskawkową galaretką. Wierzch posypać kokosem. Chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować