Biszkopt z truskawkami i galaretką

0 (0 ocen)

To jest klasyk wśród ciast z owocami, ale bardzo pyszny klasyk :)

Składniki:

  • 3 jajka
    1/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    dodatkowo:
    30 dag truskawek
    3 galaretki truskawkowe

Biszkopt z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie i ostrożnie wszystko połączyć na koniec dodać olej.
    Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wysypać mielonymi migdałami lub orzechami, następnie wylać ciasto.
    Piec około 15 minut w 180st po upieczeniu wystudzić, skropić przegotowaną wodą około 1/2 szklanki wymieszanej z 1 łyżeczką cukru i sokiem wyciśniętym z cytryny. Na nasączone ponczem ciasto wyłożyć pokrojone truskawki i zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczona wcześniej w 5,5 szklankach gorącej wody.
    Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia całkowitego galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy