Biszkopt z truskawkami

0 (0 ocen)

Smaczne i lekkie ciasto z truskawkami i masą jogurtową .

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 niepełna szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    1 – 1,5 kgTruskawki
    2 galaretki
    250 g jogurtu naturalnego

Biszkopt z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić piane z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia . Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm .Piec ok.30 min. w 180C ,ostudzić i przekroić na dwa placki.
    Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody , studzimy i mieszamy z jogurtem ,wstawiamy do lodówki by zaczęło tężeć.
    Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
    Na pierwszym placku układamy truskawki jedna obok drugiej zalewamy je tężejącą galaretką i kładziemy drugi placek , wstawiamy do lodówki by dobrze stężało . przed podaniem wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy