Biszkopt z serową pianką i musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszysty biszkopt, delikatna serowa pianka, pysznie owocowy mus i galaretka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

    mus truskawkowy:
    ok. 1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    masa serowa:
    1 kg sera homogenizowanego waniliowego
    250 g serka mascarpone
    4 łyżeczki żelatyny
    1/2 szkl. wody
    300 g truskawek

    4 galaretki agrestowe
    tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki Mus Musy

Biszkopt z serową pianką i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Następnie kolejno żółtka i stopniowo przesiane mąki i olej.
    Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok 40 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Mus truskawkowy: truskawki umyć i zblendować. Galaretki rozpuścić w połowie przepisowej ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić i wymieszać z musem z truskawek.
  • 3. Serek waniliowy połączyć z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do masy serowej. Wrzucić truskawki i wymieszać (całe owoce! zbyt duże przekroić na pół)
  • 4. Galaretki agrestowe rozpuścić zgodnie z przepisem (ewentualnie zmniejszyć trochę ilość wody)
  • 5. Ostudzony biszkopt nasączyć delikatnie (mlekiem, wywarem z herbaty z cytryną, wodą z odrobiną aromatu np. waniliowego). Wylać mus truskawkowy. Wstawić do lodówki by delikatnie stężał. Następnie wylać masę serową z truskawkami. Odstawić do zastygnięcia. Na samą górę wylać zieloną galaretkę.

Porady

Jak widać na załączonym zdjęciu jestem osobą niecierpliwą i za szybko chciałam wylać galaretkę na masę serową - nic wielkiego się nie stało, zaoszczędziłam na czasie kosztem estetyki - powstały góry i doliny. Polecam poczekać chwilkę dłużej, by warstwy po kolei zastygały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka agrestowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować