Biszkopt z ptasim mleczkiem i galaretką

0 (0 ocen)

Ciasto składające się z dwóch kolorów biszkoptów i trzech kolorów ptasiego mleczka z dodatkiem galaretki.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    Jajka – 3 szt
    Cukier – 7 łyżek
    Cukier waniliowy -1 op
    Sól- szczypta
    Mąka pszenna – 5 łyżek
    Mąka ziemniaczana – 4 łyżki
    Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
    Kakao – 2 łyżeczki
    PTASIE MLECZKO:
    Jajka- 6 szt
    Śmietana 36%– 1 szkl
    Barwnik czerwony spożywczy – kropelka
    Cukier – 9 łyżek
    Cukier waniliowy
    Żelatyna – 8 łyżeczek
    DODATKOWO:
    Galaretka czerwona
    dżem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z ptasim mleczkiem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypac 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całośc wymieszać.
    Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao.
    Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką.25 min w 175st C. Wystudzić.

    Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek.

    Żelatynę rozpuścić w pół litrze wody. Rozlać ją na 3 części i przestudzić.

    Przygotować pierwszą masę: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i połączyć to z jedną częścią żelatyny.

    Masa druga :3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i barwnikiem spożywczym, połączyć z pianą z 2 białek i wymieszać z 1 częścią żelatyny.

    Masa trzecia: śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.

    Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.

    Na spód małej blachy układamy jasny biszkopt, smarujemy dżemem, następnie wyłożyć różową masę, na to drugi jasny biszkopt i masa nr 3 czyli biała, teraz kładziemy biszkopt kakaowy i robimy lekkie fale z masy nr 1, wstawiamy do lodówki, co jakiś czas można łyżeczką formować lekkie fale na masie nr 1, po ściągnięciu się masy polewamy galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować