Biszkopt z pianką truskawkową i galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
2.Pianka truskawkowa: śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z musem truskawkowym. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do śmietanki ubijając. Masę szybko wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i schłodzić.
3.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i tężejące wylać na piankę. Ciasto schłodzić.
Porady
Na piankę truskawkową można położyć plasterki truskawek, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej truskawkowe.
Komentarze