Biszkopt z pianką truskawkową i galaretką.

4.49 (172 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Proste w wykonaniu ciasto z wykorzystaniem pysznych truskawek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Pianka truskawkowa:
    1/2 L śmietanki 30%
    400 ml musu ze zmiksowanych truskawek
    4 łyżki cukru pudru
    5 łyżek żelatyny

    Ponadto:
    2 galaretki truskawkowe

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka alkoholu
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Mus Musy

Biszkopt z pianką truskawkową i galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
  • 2. Pianka truskawkowa: śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z musem truskawkowym. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do śmietanki ubijając. Masę szybko wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i schłodzić.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i tężejące wylać na piankę. Ciasto schłodzić.

Porady

Na piankę truskawkową można położyć plasterki truskawek, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej truskawkowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować