Biszkopt z pianką galaretką i truskawkami

4.41 (194 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, proste ciasto dla każdego z pianką z mleka skondensowanego nie ma opcji żeby nie wyszło...
ciasto które znika w oka mgnieniu i równie szybko się je robi nie licząc oczywiście czekania, aż galaretki stężeją.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    3/4 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    pianka:
    2 galaretki krystaliczne
    1 mleko skondensowane niesłodzone (530ml)
    1 szklanka gorącej wody

    dodatkowo:
    truskawki
    2 galaretki truskawkowe
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.41 (194 ocen)

Biszkopt z pianką galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodajemy żółtka i obie mąki. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 23x26cm. Pieczemy ok. 35 min. w 160st. Kiedy ostygnie dowolnie nasączamy.
  • 2. pianka: galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Zimne mleko skondensowane miksujemy ok 2 minutki; wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy chwilkę połączenia.
  • 3. Masę wylewamy na nasączony biszkopt. Wstawiamy do lodówki; kiedy stężeje układamy truskawki i zalewamy tężejącymi truskawkowymi galaretkami. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować