biszkopt z musem śliwkowym i śmietaną

4.99 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

lekkie, kwaskowatość musu otulona delikatnością kremu śmietanowego

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    mus śliwkowy:
    0,7 kg śliwek
    2 galaretki wiśniowe
    2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
    masa śmietanowa:
    350 ml śmietany kremówki
    2,5 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    poncz do biszkoptu:
    1/3 szklanki letniej wody
    sok z połowy cytryny
    słodkie kakao typu Nesquick do posypania na górę
Wystaw ocenę:

4.99 (180 ocen)

Biszkopt z musem śliwkowym i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.

    Śliwki zagotować bez dodatku wody przez 25-30 minut, często mieszając (lubi się przypalać), do gorących śliwek wsypać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, wlać do musu śliwkowego, wymieszać, lekko schłodzić, zmiksować blenderem.
    Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony i naponczowany biszkopt, włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

    Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
    Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę śliwkową.
    Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).

    Zastygnięte ciasto posypać słodkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować