Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

4.41 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pyszna masa z mascarpone i mleka skondensowanego, to tego kwaśne owoce w galaretce... Nic dodać nic ująć :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru

    OWOCE W GALARETCE:

    400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka)
    opakowanie galaretki (u mnie smak owoce leśne)
    opakowanie cukru wanilinowego
    1/3 szklanki wody

    MASA:

    puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
    500 g serka mascarpone
    3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

    PONCZ:

    pół szklanki wody
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.41 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.

    Biszkopt podzielić na 3 blaty.
  • 2. OWOCE W GALARETCE:
    Owoce, cukier wanilinowy i wodę zagotować (nie gotować za długo by owoce się nie rozpadły), dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną włożyć do lodówki (jeśli nam się spieszy do zamrażalki) i poczekać aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba pilnować).
  • 3. MASA:
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą.

    Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca)
  • 4. Pierwszy blat włożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć galaretkę, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 3/4 masy z mascarpone. Nałożyć 3 blat, nasączyć ponczem i rozsmarować pozostałą część masy. Całość posypać gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować