Biszkopt z masą jabłkową i bezą cynamonową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne ciasto na rodzinne spotkania i nie tylko. Cynamonowa beza świetnie się komponuje z jabłkami.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    5 łyżek oleju
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy

    Masa jabłkowa:
    4 jabłka
    2 galaretki gruszkowe

    Beza cynamonowa:
    2 białka (pozostałe żółtka dodać do biszkoptu)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 szklanki cukru

Biszkopt z masą jabłkową i bezą cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wsypać budyń, wlać olej. Następnie mąkę z proszkiem i wymieszać.
  • 2. Beza: białka ubić, dodając cukier, na końcu wsypać cynamon. Do keksówki wlać ciasto, a na nie bezę i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na małych oczkach, dusić, pod koniec duszenia dodać galaretki. Wymieszać, jeszcze chwilę dusić. Ostudzić.
  • 4. Złożenie ciasta:
    Biszkopt przekroić na pół. Posmarować masą jabłkową. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy