Biszkopt z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać cukier cukry i po jednym żółtku. Dodajemy olej, olejek i budynie w proszku i delikatnie mikserem łączymy. Odkładamy mikser i delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170°C przez ok 30min. Przestudzić i przekroić na pół.
2.500ml mleka zagotować. Budyń rozpuścić w 200ml mleka i wlać do zagotowanego, cały czas mieszać. Budyń przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Chałwę zetrzeć na tarce i dorzucić do budyniu. Jak idealnie się połączy, to będzie sama odchodzić od ściany miski.
3.Biszkopt nasączyć, wyłożyć całą masę, przykryć biszkoptem i znowu nasączyć.
4.Przygotować polewę: do rondelka włożyć składniki i na małym ogniu połączyć ze sobą, wylać na ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Porady
Polewy można zarobić więcej, kto jak lubi
Blaszka 21x26
Komentarze