Biszkopt z masą chałwową

4.45 (205 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty biszkopt czekoladowy z masą budyniową z chałwą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 7 jajek
    - 3/4 szkl cukru
    - 2 cukry waniliowe
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 budynie czekoladowe
    - 3 łyżki mąki
    - kilka kropli olejku migdałowego
    - 0,5 szkl oleju.
    Masa:
    - 500ml + 200ml mleka
    - 2 budynie śmietankowe
    - 3 łyżeczki cukru
    - 150g masła lub margaryny
    - 150g chałwy.
    Polewa:
    - 50g margaryny
    - 1 łyżka kakao
    - 4 łyżeczki cukru
    - wiórki kokosowe.
Wystaw ocenę:

4.45 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać cukier cukry i po jednym żółtku. Dodajemy olej, olejek i budynie w proszku i delikatnie mikserem łączymy. Odkładamy mikser i delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170°C przez ok 30min. Przestudzić i przekroić na pół.
  • 2. 500ml mleka zagotować. Budyń rozpuścić w 200ml mleka i wlać do zagotowanego, cały czas mieszać. Budyń przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Chałwę zetrzeć na tarce i dorzucić do budyniu. Jak idealnie się połączy, to będzie sama odchodzić od ściany miski.
  • 3. Biszkopt nasączyć, wyłożyć całą masę, przykryć biszkoptem i znowu nasączyć.
  • 4. Przygotować polewę: do rondelka włożyć składniki i na małym ogniu połączyć ze sobą, wylać na ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Polewy można zarobić więcej, kto jak lubi Blaszka 21x26

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować